Blog

Recept: bananenbrood

Tijd voor een nieuw recept! Iets wat nog niet op Vitbodies staat, namelijk een zoet recept. Je kan dit recept gebruiken als tussendoortje, ontbijt of als lekker toetje naar de warme maaltijd. Pak de bakspullen er maar bij voor de dit recept want deze week maken we een gezond bananen brood van amandelmeel, dit betekent het recept ook nog eens glutenvrij is!

Recept bananenbrood
Bananenbrood

Dit heb je nodig voor het bananenbrood recept

 • 3 rijpe bananen (de wat bruinere bananen zijn meestal het zoetst)
 • 3 eieren
 • 150 gram amandelmeel
 • 1.5 theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • 2 eetlepels honing
 • 1 hand gemengde noten
 • snuf kaneel
 • olie om in te vetten
Recept bananenbrood
recept voor bananenbrood

Zo maak je het bananenbrood

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Prak de bananen fijn met een vork.
 3. Voeg een voor een de eieren toe aan het bananenmoes en mix het door met een mixer tot een luchtig beslag.
 4. Spatel vervolgens het amandelmeel, het bakpoeder, het snufje zout en de honing door de rest van de ingrediënten heen en meng het tot een glad beslag.
 5. Hak de gemengde noten fijn en spatel ze samen met het kaneel door de rest van het beslag heen.
 6. Vet een cakevorm is met olie, zo blijft de cake niet pakken aan de randen.
 7. Stop de cake in de cakevorm en bak met 50 minuten gaar in de boven.
 8. Check na 50 minuten of de cake klaar is door een vork in de cake te steken, zit er geen kruimel aan? Dan is die klaar!
 9. Laat de cake afkoelen en snijd hem vervolgens inplakken.

Eet smakelijk!

Wil je meer gezonde recepten? Probeer deze zoete aardappelstamppot . Of lees dit artikel en krijg meer informatie over super foods!


Het effect van alcohol op sportprestaties

Je bent net uit de feestdagen, een hele leuke en gezellige periode! Ook zeker een periode waarbij de drank vloeit. Maar wat is nou het effect van alcohol op je sport prestaties? In deze blog geef ik je inzicht op wat alcohol met het lichaam doet met betrekking tot je sportprestaties!

(Bron: Pexels)

In Nederland zijn er miljoenen mensen die wel eens een biertje of een wijntje doen. Drie kwart van de bevolking boven de 12 jaar drinkt tijdens de feestdagen wat meer, maar welke gevolgen zijn er nou. Hieronder de verschillende effecten volgens Sport.nl (2015).

Grotere kans op blessures

Wanneer je alcohol drinkt wordt 1/5e opgenomen wanneer het in de maag komt. Het overige gedeelte wordt opgenomen in het bloed. Hierdoor is het op veel plekken in je lichaam te merken, met name in het brein en zenuwcellen. Het gevolg hiervan is dat je reactie en coördinatie achteruit gaat. Hierdoor is de kans groter dat je een blessure oploopt.

Minder energie

De lever zorgt voor de opslag van koolhydraten, de energiebron van je lichaam. Als de lever alcohol moet verwerken wordt de verbranding van koolhydraten verstoort. Hierdoor daalt je bloedsuikerniveau en heeft je lichaam minder energie om mee te werken. Een voorbeeld hiervan is dat je na twee glazen alcohol een afname ziet van 10% in sprintsnelheid!

Uitdroging

Alcohol kan leiden tot uitdroging. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je sneller vocht verliest. Met het verlies van vocht worden ook verschillende vitamines en mineralen uit het lichaam onttrokken. Vermijd na het sporten het drinken van alcohol.

Leververvetting

Wanneer alcohol in het lichaam wordt opgenomen gaat het naar de lever. De lever verwerkt verschillende stoffen van het lichaam, één hiervan vet. Wanneer de lever alcohol moet gaan verwerken in plaats van vet zorgt het er voor dat het vet in de lever blijft. 1 keer is dit niet erg maar gebeurd dit vaker dan blijft dit vet in de lever zitten. Hierdoor kunnen verschillende lever ziektes ontstaan.

Afname conditie

(Te veel) alcohol gebruik zorgt ook voor de afname van je conditie, ook zorgt het voor extra spierpijn. De afbraak van melkzuur, wat zich vormt na fysieke inspanning in de spieren, wordt namelijk verhinderd door de inname van alcohol. De lever verwerkt namelijk als eerste alcohol.

Sneller overgewicht

Ook zorgt alcohol voor sneller overgewicht. Er zitten veel calorieën in alcohol. Als voorbeeld, als je drie glazen bier drinkt ziet je al op 10% van je dagelijkse behoefte! Ook wakkert alcohol de eetlust waardoor je gaat snacken. Waardoor de calorie inname nog hoger wordt.

Voordelen?!

Er zijn niet alleen maar nadelen aan het drinken van alcohol. Bij mannen en vrouwen die gematigd drinken (wat voor mannen maximaal twee glazen per dag is en vrouwen 1 glas per dag) is er geconstateerd dat er lagere risico’s zijn op hart en vaat ziekten. Ook blijkt het zo te zijn dat matige drinkers een betere mentale scherpte behouden als niet- drinkers

Conclusie

Nu we weten wat de gevolgen zijn kunnen we duidelijk zeggen dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Wil je meer weten over hoe je na de vakantie weer goed kunt beginnen met sporten. Lees dan ons artikel over de belangrijkste fitness oefeningen zodat je goed van start gaat in het nieuwe jaar!


Superfoods: de werking van superfoods

Gojibessen, acaibessen, chiazaad en tarwegras zijn een aantal voedingsmiddelen die behoren tot de superfoods. Maar wat zijn superfoods nou eigenlijk? Superfoods is een verzamelnaam voor eetbare planten en essentiële voedingstoffen zoals proteïne, mineralen, vitamines, antioxidanten en zo nog een aantal. Door het nuttigen van superfoods krijg je dus in een keer een goede lading aan voedingsstoffen binnen. 

De term ‘superfoods’ is niet wettelijk omschreven en iedereen mag hem gebruiken. Omdat er geen officiële definitie is, geven producenten de stempel ‘superfood’ aan uiteenlopende voedingsmiddelen die in samenstelling verschillen.

Superfoods
Bron: Pixabay – Superfood

Bovengenoemde voedingsmiddelen dragen de naam superfoods aangezien zij veel essentiële voedingsstoffen bevatten die erg belangrijk zijn voor het lichaam om goed te functioneren. Superfoods hebben door een hoog gehalte van goede voedingsstoffen positieve effecten op onze gezondheid. Zo zal het het libido verhogen, hart- en vaatziekten voorkomen, helpen af te vallen en depressies en/of huidveroudering voorkomen of verminderen. 

Door het eten van superfoods zal je je lichaam zuiveren, je gezondheid verbeteren, en het immuunsysteem versterken. Hierdoor zal je meer energie krijgen en je beter voelen! Superfoods zijn dus erg gezond en goed voor je lichaam. Ze bieden hierbij zoals hierboven benoemd ook het voorkomen en/of een goede ondersteuning voor de behandeling van een aantal kwalen. Hoogste tijd om ons in een paar superfoods te verdiepen!

Superfoods: Gojibessen

Superfoods - Gojibes
Bron: Pixabay – Gojibes

Gojibessen zijn de helder oranje vruchten van de Gojistruik. Deze lekkere zoete bessen zitten vol antioxidanten, vitamines, mineralen en aminozuren. Wist je dat de gojibes ook wel de liefdesbes wordt genoemd? De gojibes zou naast dat het een hoge bloeddruk en diabetes tegengaat, de hartstocht namelijk verhogen. Gojibessen versterken het immuunsysteem, gaan veroudering tegen en hebben een goede werking op het zenuwstelsel. De gojibessen zitten vol vezels, waardoor ze erg gunstig zijn bij het afvallen. Tip: probeer ze eens bij een smoothiebowl! 

Superfoods: Acaibessen

Superfoods - Acaibes
Bron: Pixabay – Acaibes

Acaibessen zijn ronde vruchten van die groeien aan acaipalmbomen in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze hebben een donkerpaarse schil. Acaibessen worden veelal in poedervorm aangeboden om de bessen langer houdbaar te maken. Acaibessen zitten vol antioxidanten, kunnen het cholesterolgehalte verbeteren, kunnen de hersenfunctie versterken en hebben een mogelijk anti-kankereffect. Voor dit laatste voordeel is echter meer onderzoek nodig.

Bedenk hierbij wel dat je door het innemen van een voedingsmiddel nooit alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgt die jouw lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten is dan ook de beste manier om alle voedingstoffen binnen te krijgen en zo gezond mogelijk te eten. De basis van een gezond voedingspatroon blijft immers voldoende en genoeg variatie in fruit en groente in combinatie met beweging.

Meer weten over wat gezonde voeding is of over bijvoorbeeld vetten?

Lekker eten, lekker sporten
Reviewscore: ★★★★☆ (21)

€7,90

Bestel vandaag nog!

Lekker eten, lekker sporten

In dit boek presenteert een kok een aantal gerechten-op-maat voor twintig topatleten en niet-professionele sporters. De personen aan het woord vertellen van de droom die ze hadden en hoe ze die verwezenlijkt hebben. 


Alles over verzadigde en onverzadigde vetten

Vetten, veel mensen hebben er negatieve associaties bij. Het zijn slechte voedingsstoffen en ze maken je dik. Maar vetten zijn veel meer dan dat. Je heb namelijk verschillende vetten, verzadigde vetten en onverzadigde vetten met elk hun eigenschappen. In dit artikel leg ik je uit wat het verschil is en welke vetten goed voor je zijn.

Noten met onverzadigd vet

Verzadigde vetten

Om gelijk met het slechte te beginnen. Verzadigde vetten zijn de slechte vetten. Volgens het Voedingscentrum verhoogt het LDL-cholesterol in het bloed waardoor bloedvaten dicht kunnen gaan zitten. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziektes.

Verzadigde vetten kun je vooral vinden in dierlijke producten als vlees en volle zuivelproducten. Ook kun je het vinden in koek, gebak en snacks.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn de betere vetten. En past volgens het Voedingscentrum bij gezonde leefstijl. Ook zegt het Voedingscentrum dat onverzadigde vetten juist het tegenovergestelde effect hebben. Ze verlagen juist het LDL-cholesterol van het bloed. Om de kans op hart- en vaatziektes te verlagen is het belangrijk om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten.

Onverzadigde vetten kun je vooral vinden in noten en pinda’s, halvarine en plantaardige oliën, vette vis en in avocado.

Adviezen

Het belangrijkste advies is verzadigd vet door onverzadigd vet te vervangen. Gebruik bijvoorbeeld halvarine in plaats van roomboter. Door goed op de ingrediëntendeclaratie te kijken kan je zien of een product veel of weinig verzadigde vetten bevat. Het advies is om maximaal 25 gram verzadigd vet binnen te krijgen per dag. Maar ook te veel onverzadigd vet is niet goed! Eet hiervan maximaal 30 gram per dag.

Meer weten over gezonde voeding? Lees het blog Wat is gezond eten? Of raak geïnspireerd door dit recept met courghetti.

Interessant?

Lees dit boek over vet.

Boek over vet

Een aanstekelijk en belangrijk boek dat je ideeën over vet voor altijd zal veranderen. In dit verhelderende en onderhoudende boek behandelen dr. Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum de laatste wetenschappelijke inzichten over lichaamsvet en (over)gewicht en brengen ze de vele factoren in kaart die hierop van invloed zijn: van slaap tot stress en van erfelijke aanleg tot medicijngebruik, en tal van andere verborgen dikmakers.


Hoe maak je een voedingsschema als beginner!

Wanneer je net begonnen bent met fitness is het belangrijk om je trainingsschema op orde te hebben. Echter een goed voedingsschema is ook erg belangrijk. Bij alleen trainen kom je er niet! Zorg er dus voor dat je een gepast voedingsschema hebt die past bij je sportdoelstelling. Maar hoe maak je een gepast voedingsschema? Lees nu deze blog en kom erachter hoe je een goede voedingsschema als beginner maakt.

Bepaal je caloriegrens

Wanneer je helder in kaart hebt waar je caloriegrens ligt kun je doelstellingen formuleren. Je caloriegrens bepaald hoeveel je per dag moet eten om op hetzelfde gewicht te blijven. Om dit te bepalen zijn er een aantal handige tools die je kunt gebruiken. BMR calculator is hier een goed voorbeeld van. Je hoeft hier alleen wat gegevens in te vullen en de calculator doet de rest voor je. Erg handig en het kost weinig tijd wanneer je een voedingsschema wilt maken als beginner. Een andere optie is een algemene test via een sportschool. Je word dan door middel van een meting en gesprek onderzocht en aan de hand hiervan wordt je BMR ( (Basal Metabolic Rate) bepaald. Naast je caloriegrens is het ook belangrijk om goed je verhouding van inname van koolhydraten, eiwitten en vetten in kaart te brengen.

Een doel voor jezelf stellen

Nadat je je caloriegrens bepaald hebt is het belangrijk dat je een doelstelling formuleert. Wanneer je als beginner een voedingsschema wilt maken, een voedingsschema voor cutten of voor bulken, is dit erg belangrijk om je motivatie te behouden. Je kunt verschillende doelen hebben als beginner. Je kunt bijvoorbeeld denken aan afvallen of aankomen in spiermassa. Bepaal wat je wil en pas hierbij je doelstelling aan. Kom je er zelf niet uit? bekijk dan onze blog over handige tips voor beginners!

Het maken van een voedingsplan

Nu je de basisingrediënten van fitness hebt kun je beginnen met het maken van een voedingsschema voor beginners. Nu je helder in kaart hebt wat je doel is kun je je voeding hierop aanpassen. Kies voor gevarieerde producten die je echt lekker vind. Wanneer je dingen gaat eten die je echt niet lust dan ga je alles met tegenzin doen en dan verlies je snel je motivatie. Over het algemeen wordt het aangeraden om tussen de 3 en 6 maaltijden per dag te eten. Dit hangt natuurlijk wel af welke sportdoelstelling je hebt. Bij afvallen is het bijvoorbeeld belangrijk dat je weinig koolhydraten eet en bij aankomen is juist veel voeding belangrijk. Naast gezond eten is af en toe snacken niet verboden. Zolang je dit maar niet met regelmaat doet! Bekijk bijvoorbeeld dit handige kookboek voor lekkere koolhydraatarme recepten.

Nu je een helderheid hebt over het maken van een voedingsschema als beginner kun je nu zelf aan de slag! Download bijvoorbeeld één van onze trainingsschema’s of maak een afspraak bij een professionele sportschool. Een goed voedingsplan is de basis tot progressie!

voedingsschema beginner

De belangrijkste fitness oefeningen voor jou!

In deze blog ga ik je meer vertellen over de 5 belangrijkste fitness oefeningen die in je training schema moeten zitten. De reden hiervoor is dat deze oefeningen, ook wel compound movements genoemd, meerdere spiergroepen tegelijkertijd activeren. Hierdoor wordt jouw training effectiever!

Compound movements

Maar laten we beginnen bij het begin, wat zijn compound movements nou eigenlijk? Volgens Healthline.com (z.d.) zijn Compound oefeningen, oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd activeren.

Omdat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd activeert, vraagt dit ook meer van je lichaam. Dit resulteert bijvoorbeeld in het verbranden van meer calorieën dan spiergroep specifieke oefeningen zoals bicep curls, isolatie oefeningen genoemd.

Een ander groot voordeel van compound oefeningen is dat het je tijd kan schelen! Omdat je meerdere spiergroepen tegelijkertijd traint in 1 oefening, hoef je deze niet specifiek nog te trainen.

De 5 belangrijkste oefeningen

De volgende oefeningen staan niet in specifieke volgorde en zijn allemaal even belangrijk om uit te voren voor een goed resultaat! Ook is het belangrijk om goede techniek te hebben bij elke oefening die je doet. Hiermee voorkom je klachten aan gewrichten en spieren.

De squat

De belangrijkste fitness oefeningen
(Bron: Pexels)

De squat is een oefening waar je misschien al wel eens van hebt gehoord. Deze oefening is bedoeld om het onderlichaam te trainen en doet dit ook goed. Vrijwel elke spier in het onderlichaam wordt gebruikt in deze oefening!

Om deze oefening goed uit te voeren doe je het volgende:

 1. Zet je voeten neer op ongeveer schouders breedte
 2. Kantel je bekken zodat je een holle rug krijgt.
 3. Kijk recht vooruit, zak naar beneden, en ga tot een punt waar je knieën ongeveer 90 graden zijn gebogen. Focus er op dat de knieën niet voorbij je tenen komen.
 4. Duw jezelf vanuit deze positie weer omhoog.

Dit is een snelle uitleg om te squatten en om een specifieke uitleg te krijgen raadt ik de youtube video aan van Jujimufu aan, hierin wordt hem uitgelegd hoe hij bijna voor 20 jaar verkeerd squat door een oud professioneel bodybuilder.

De deadlift

De belangrijkste fitness oefeningen
(Bron: Pexels)

De tweede oefening op de lijst is; De deadlift.

De deadlift is een oefening waarbij voornamelijk de onderrug en de bovenbeenspieren worden getraind. Hierbij is het belangrijk dat ten alle tijden de rug recht wordt gehouden! Als dit niet gedaan wordt kunnen er serieuze klachten ontstaan!

Hoe voor je deze oefening uit?

Volgens Ron Meijers van Fitguide.nl (2016) moet de uitvoering als volgt:

 1. Plaats een (verzwaarde) halterstang op de vloer. Ga met je enkels op een paar centimeter van de stang staan. Voeten op heupbreedte en iets naar buiten gedraaid. De stang behoort zich boven je middenvoet te bevinden, ongeveer ter hoogte van de knoop in je veters.
 2. Pak de stang op ongeveer schouderbreedte vast.
 3. Recht de rug.
 4. Strek nu explosief je knieën en heupen totdat je volledig rechtop staat. De stang beweegt hierbij rakelings langs je lichaam en je armen blijven gestrekt. Blijf de rug recht houden!
 5. Plaats de stang terug op de vloer.

Mocht deze uitleg niet duidelijk genoeg zijn kun je altijd dit filmpje bekijken van Jeremy Ethier. Hierbij gaat hij stap voor stap door de deadlift en de fouten die de meeste mensen maken.

De benchpress

De belangrijkste fitness oefeningen
(Bron: Pexels)

De benchpress is een oefening die vooral gericht is op het trainen van de borst, schouders en triceps. Waarbij de oefening voornamelijk is gericht op de borst. Bij deze oefening is het zeer belangrijk dat er goed wordt gelet op de manier hoe de schouders naar onderen gedrukt moeten worden. Als dit niet wordt gedaan is de kans op schouder blessures groot.

Volgens Mehdi van Stronglifts (2018) moet de benchpress als volgt worden uitgevoerd.

 1. Ga op de bank liggen, waarbij je ogen op onder de stang zitten.
 2. Breng je borst omhoog en breng je schouder bladen naar binnen en naar beneden.
 3. Pak de stang op een middelmatige breedte.
 4. Plaats je voeten plat op de grond op schouderbreedte, hou deze aan de grond ook tijdens je lift.
 5. Pak de stang van het rek af en breng deze boven je schouders met je armen gestrekt.
 6. Breng de stang omlaag tot het midden/ onderkant van je borst. Hou je voorarmen verticaal en breng elle bogen naar binnen tot 75 graden.
 7. Breng de stang omhoog vanaf je borst tot boven je schouders. Hou je billen op het bankje tijdens je lift en hou je armen weer gestrekt aan de bovenkant.

Ik raadt je ook aan het filmpje van Athlean-x te kijken hierin laat hij goed zien hoe de benchpress uitgevoerd moet worden.

De militairy press

De belangrijkste fitness oefeningen
(Bron: Pexels)

De militairy press is een oefening die zich voornamelijk focust op de schouders. Deze oefening wordt ook wel de overhead press genoemd.

Volgens bodybuilding.com (z.d.). Moet hij als volgt worden uitgevoerd.

 1. Begin bij het plaatsen van een stang op borst hoogte in een rek. Wanneer je de gewichten goed hebt pak je de stang met je hand palmen naar voren gericht. Zorg ervoor dat je de stang pakt, breder dan je schouders.
 2. Buig je knieën en plaats de stang op je brost. Neem een stap terug en zorg ervoor dat je fouten op schouder breedte komen te staan.
 3. Breng de stang boven je hoofd tot dat je armen gestrekt zijn.
 4. Laat de stang naar beneden komen tot iets boven de borst terwijl je inademt.
 5. Breng de stang naar boven terwijl je uitblaast.

Jeff Nippard heeft een goede uitleg van de military press op zijn youtube kanaal!

De pull up

(Bron: Pexels)

Als laatste oefening zijn we bij de pull up gekomen. Deze oefening is voornamelijk bedoelt om de rug spieren te trainen maar traint ook je biceps.

Volgens Mehdi van Stronglifts (2018) moet de pull up als volgt worden uitgevoerd.

 1. Pak de pull up bar op schouder breedte, als je er niet bij kunt kun je altijd een opstapje pakken.
 2. Hang aan de pull up bar met gestrekte armen en je benen van de vloer.
 3. Trek je zelf omhoog (pull up)
 4. Ga zo ver dat je kin langs de pull up bar komt.
 5. Laat jezelf weer omlaag gaan tot dat je armen gestrekt zijn.

Hoewel deze oefening niet heel lastig is om uit te voeren qua techniek. Kan het wel lastig zijn om tot dit punt te komen. Als je geen pull up kan kun je verschillende manieren gebruiken om tot het punt te komen dat je dit wel kan.

Zo kun je bijvoorbeeld een vriend of vriendin je laten helpen door je benen mee omhoog te duwen. Ook kun je een elastisch touw gebruiken die je om de pull up bar doet en om je knieën waardoor de pull ups makkelijker worden.

Ook hebben sommige sportscholen een machine staan waarbij je pull ups kan doen met contra gewicht, waardoor je effectief minder gewicht hoeft te tillen.

Conclusie

Nu we de belangrijkste 5 oefeningen hebben besproken is het tijd voor jou om deze te gaan gebruiken in de sportschool! Hoeveel herhalingen je ze moet doen hangt af van je persoonlijke doelen. Mijn advies zou zijn dat je tussen de 8 tot en met 12 herhalingen gaat zitten. Hoe bevallen deze oefeningen je? Laat het ons weten in de reacties!

Nieuw bij fitness? Check dan ook ons artikel over fitness tips voor beginners!


De 5 belangrijkste fitness tips voor beginners!

De 5 belangrijkste fitness tips voor beginners!

Wanneer je een beginner bent is het niet gek dat je niet weet waar je moet starten als je wilt gaan beginnen met krachttraining. Hoe zorg je ervoor dat je het beste uit jezelf haalt en natuurlijk hoe je spieren kweekt? In deze blog vertel ik je de 5 belangrijke fitness tips voor beginners die je helpen om goed van start te gaan!

 1. Stel een heldere doelstelling voor jezelf

Wanneer je in de sportschool bent zonder doel dan sport je eigenlijk voor niets. Je doet min of meer maar wat en daarbij kun je op lange termijn je motivatie verliezen wat ervoor zorgt dat je je abonnement niet gaat verlengen. Het formuleren van een duidelijk fitness doel helpt je als beginner gemotiveerder te maken voor het behalen van je fitnessdoel. Deze motivatie zal uiteindelijk leiden tot goede progressie.

2. Stel een duidelijk trainingsschema op

Nu je een doelstelling hebt geformuleerd is het ook belangrijk dat je ook een trainingsschema hebt waarmee je gaat werken. Een trainingsschema geeft je een richting naar een bepaalde sportdoelstelling. Maak je geen gebruik van een trainingsschema dan kun je op lange termijn je motivatie verliezen. Wil jij ook voorzien zijn van een goed trainingsschema? Bekijk dan onze eigen trainingsschema’s gericht op beginners!

3. Train met een sportmaatje

Naast dat je doelstellingen wilt behalen is plezier ook een belangrijke factor bij fitness voor beginners. Train daarom in het begin met een sportmaatje die je goed kent. Door samen te trainen kun je elkaar motiveren, zodat je alles uit je training kan halen. Daarnaast kun je elkaar ondersteunen wanneer een oefening te moeilijk of te zwaar wordt. Wanneer je samen traint ben je in staat om net dat beetje meer te geven, omdat er iemand naar je kijkt. Psychologisch is dit voor beginners natuurlijk een voordeel.

4. Eet gezond, maar eet vooral wat je lekker vind!

Misschien wel het lastigste onderdeel van sporten, maar wel het belangrijkste. Voeding is de bouwsteen voor je lichaam. Voeding voorziet het lichaam van energie en bouwstoffen om spiermassa te bouwen. Voor veel fitness beginners is voeding het lastige onderdeel, maar er zijn altijd manieren om dit proces toch aangenamer te maken. Kies bijvoorbeeld voor producten die je lekker vindt en bekijk gezondere alternatieven of bereidingswijzen. Hierdoor wordt voeding een makkelijker proces voor beginners. Bekijk bijvoorbeeld dit handige fitness handboek vol handige informatie over voeding en sport speciaal voor beginners.

5. Zorg voor plezier

Om het fitness proces voor beginners lang vol te houden is plezier erg belangrijk. Zorg ervoor dat je het leuk voor jezelf maakt. Varieer bijvoorbeeld met oefeningen die je minder leuk vindt. Sla deze oefeningen niet over maar probeer alternatieven te vinden die jij leuk vindt. Wanneer jij met plezier naar de sportschool zal gaan, dan zal je motivatie en progressie in de loop van de tijd enorm stijgen.


Wat is Pre-workout

Leestijd: 4 minuten

In dit artikel ga ik je meer vertellen over wat pre-workout is. Na dit artikel te hebben gelezen kun je een onderbouwde keuze maken of dit supplement, wel of niet wat voor jou is en weet je wat een pre-workout is.

Wat is pre-workout?
Pre-workout de cafeïnebooster

De werking van Pre-workout

Volgens Maxim Boek van cleannutrition (z.d.) zorgt het supplement er voor dat je langer door kan gaan met je sport activiteiten. Tijdens het sporten kun je namelijk verzuren. Verzuren is een verschijnsel waarbij je melkzuur in de spieren opbouwt doordat je maximaal moet presteren, hierdoor kun je niet alles meer geven en gaan je prestaties achteruit. Als er heel veel melkzuur is opgebouwd kun je uiteindelijk de spier niet meer fatsoenlijk gebruiken en zul je moeten wachten tot dat het melkzuur weer is afgebroken. Hoe ga je dit dan tegen? Een pre-workout kan dan dienen als cafeïnebooster. Je krijgt dan een hoeveelheid cafeïne binnen die je meer energie geven voor de training.

Maxim zegt dat hier de meerwaarde van het supplement pre-workout ligt (samen met een goede warming up). Dit zal duidelijker worden als we kijken naar de effecten.

 1. Geleidelijke verhoging van de lichaamstempratuur
 2. Verwijding van luchtwegen
 3. Aanpassingen aan de bloedsomloop/hartvaatstelsel
 4. Energie vrijmaken
 5. Uitschakeling van het spijsverteringssysteem
 6. Efficiëntere spiercontractie
 7. Mentale focus op de sportactiviteit

Deze gezamenlijke aanpassingen zorgen ervoor dat het lichaam instaat is om je spieren te voorzien van een betere toevoer en afvoer van zuurstof en afvalstoffen. Dit gaat dus de verzuring tegen. Een echte cafeïnebooster kun je wel zeggen

Hoeveel Pre-workout moet ik nemen

De hoeveelheid Pre-workout die je moet nemen bij het trainen verschilt van het merk wat je haalt. Meestal staat het op de verpakking wat wordt aangeraden als goede hoeveelheid. Let hierbij goed op de hoeveelheid cafeïne. Teveel cafeïne kan namelijk slechte gevolgen hebben voor je slaap. Mocht je niet zoveel kennis hebben begin dan rustig en vraag professionals voor gebruik van deze cafeïnebooster. Het gebruik van pre-workout kan best heftig zijn. Weet dus goed wat je doet!

Conclusie

Nu je dit artikel hebt gelezen weet je meer af van de cafeïnebooster pre- workout en heb je een beter begrip van hoe het eigenlijk werkt. Misschien ga jij nu ook met pre-workout trainen. Mocht je het willen aanschaffen, check dan deze producten en lees onze meer informatie over verschillende supplementen.

Ga jij dit supplement ook gebruiken? Laat het ons weten in de reacties!

Lees ook ons artikel over Weight gainers!


Recept: Zoete aardappelstamppot met spinazie

De herfst is weer begonnen en dat betekent dat het weer tijd is voor stamppotten. Met al deze wind en regen krijg je echt weer zin in een lekkere warme maaltijd. Naast de traditionele stamppotten, zoals boerenkool en hutspot, wordt er de laatste tijd volop op gevarieerd in de stamppotwereld. Vandaag laten we je zien hoe je zoete aardappelstamppot maakt met spinazie.

Recept zoete aardappelstamppot
Zoete aardappelstamppot met spinazie
 • 4 personen
 • 30 minuten

Dit heb je nodig!

 • 1 kg zoete aardappel
 • 250 gram magere spekjes
 • 600 g spinazie
 • 200 g zongedroogde tomaten
 • 300 g jong belegen geitenkaas 30+
 • 100 ml melk
 • 60 gram walnoten

Zo maak je het!

 1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Stop de stukken in een pan en voeg water toe tot dat de aardappels bijna onderwater staan. Breng het water aan de kook en laten het ongeveer 20 minuten koken. Prik met een vork in de zoete aardappels om te kijken of ze graag zijn.
 2. Bak ondertussen de magere spekjes in een koekenpan tot dat ze bruin en knapperig zijn.
 3. Snijd vervolgens de spinazie en zongedroogde tomaten in fijner en maak blokjes van de geitenkaas.
 4. Giet de zoete aardappelen af als ze gaar zien en voeg de melk toe, stamp vervolgels de aardappelen tot een puree.
 5. Voeg spekjes, spinazie, zongedroogde tomaten en de geitenkaas toe aan de puree en roer het door elkaar.
 6. Zet de stampot op laag vuur zodat alle ingrediënten verwarmt worden.
 7. Haal de man van het vuur en doe de walnoten er door heen.

Eet smakelijk!

Stampot zoete aardappel met spinazie
Stampot zoete aardappel met spinazie

Waarom is zoete aardappelstamppot gezond?

Deze zoete aardappelstamppot met spinazie is zo gezond omdat: ten eerste is een zoete aardappel erg voedzaam, hij zit vol met vitamines, mineralen en vezels. Volgens Jasper Alblas behoort de zoete aardappel tot een bovengemiddeld gezonde groente. Ook spinazie zit vol met vitamines en mineralen, op Betty’s Kitchen vind je waarom spinazie zo goed voor je is. Verder wordt in de recept gebruik gemaakt van de gezondere variant van producten, zoals de 30+ kaas en de magere spekjes.

Vind je deze zoete aardappelstamppot met spinazie ook zo lekker en kan je geen genoeg krijgen van de recepten van Vitbodies.nl? Check dan hier deze lekker en gezonde curry. Of ga voor dit caloriearme recept van courghetti met avocadopesto.


Koolhydraatarm recept: Courghetti met avocadopesto

Het is de trend om koolhydraatarm te eten, koolhydraat rijke producten die vervangen worden door groenten. Je hebt ze allerlei soorten en maten, zo is bloemkoolrijst erg populair en vandaag laten we je een recept zien met courghetti, ofwel: courgette spaghetti.

Courghetti
 • 4 personen
 • 20 minuten

Wat heb je nodig?

 • 2 courgetten
 • 1 avocado
 • 2 teentjes knoflook
 • 30 gram parmezaanse kaas
 • 15 gram basilicum
 • 50 gram walnoten
 • 3 eetlepels citroensap
 • peper en zout
 • 50 gram rucola
 • 250 gram cherry tomaatjes

Zo maak je het!

 1. Maak van de courgette dunne plakjes met de kaasschaaf. Leg de dunne plakjes op elkaar en snijd vervolgens met een mes dunne reepjes, zodat de courgette op spaghetti lijkt. Is het niet helemaal duidelijk? Gezondheidsnet heeft een filmpje hierover. Als je een spiraalsnijder in huis hebt kan het ook daarmee. Als je helemaal lui bent kan je ook kant-en-klare courghetti kopen, maar zelf gemaakte is natuurlijk wel het lekkerst!
 2. Stop avocado, knoflook, parmezaanse kaas, basilicum en walnoten in de keukenmachine. En meng het tot een gladde pesto. De pesto mag wel dik zijn, maar als hij te dik is kan je wat water te voegen.
 3. Breng de pesto op smaak met peper en zout en voeg citroensap toe om verkleuring te voorkomen.
 4. Verhit ondertussen een koekenpan met olie en roerbak de courgette strookjes 3 minuten lang.
 5. Leg de warme courghetti op een bord een doe een flinke schep pesto er overheen. Voeg vervolgens de rucola en cherry tomaatjes toe op het bord.

Eet smakelijk!

Koolhydraatarm courgette

Waarom is dit recept koolhydraatarm?

Doordat in dit recept de koolhydraat rijke pasta is vervangen door courgette, maakt dit een groot verschil in het aantal koolhydraten dat er in zit. In spaghetti zit ongeveer 65 gram koolhydraten als je dat vergelijkt met de courghetti (3,1 gram) is dat een groot verschil.

Kan je geen genoeg krijgen van de recepten van Vitbodies.nl? Check dan hier deze lekker en gezonde curry. Of kies voor dit gezonde ontbijtje van granola.