Wat is bulken?

Je bent al een tijdje bezig met fitness en hebt een doel om spieren te kweken en dus meer kracht te creëren. Het is algemeen bekend dat je eerst moet aankomen in gewicht voordat je dit gewicht kan omzetten in spiermassa. Dit hangt natuurlijk af van je lichaamsbouw en trainingsdoelstelling, maar we richten ons voornamelijk op het aankomen inclusief kracht. Bulken komt hier aan bod. Wat houdt dit begrip nou eigenlijk in en hoe doe je dit in de praktijk? Lees en ontdek het nu!

Het algemene begrip bulken

Bulken is een grote fitnessterm die wereldwijd bekend is onder de sport. Je hebt veel definities, maar het draait voornamelijk om het aankomen in spiermassa en dus kracht creëren. Het is een periode waarbij je meer gaat eten dan je dagelijks behoefte. Je gaat boven je caloriegrens zitten zodat je in gewicht aankomt en meer spiermassa opbouwt. Je kunt bij de bulkperiode twee wegen bewandelen. Je hebt dirty bulken en je hebt lean bulken. In de volgende paragraaf worden deze begrippen uitgelegd.

Dirty bulk & lean bulk

Bij het dirty bulken mag je alles zonder grenzen eten. Het voordeel hierbij is dat je snel aankomt in spiermassa, maar het nadeel is dat je ook snel in vet aankomt. Deze zul je in het latere stadia eraf moeten trainen. Dit gebeurt tijdens het cutten. Het tegenovergestelde is lean bulken. Hierbij ga je zoveel mogelijk eten maar stel je grenzen en ga je zo gezond mogelijk eten. Ook hier ga je boven je caloriebehoefte zitten, maar hierbij wil je zo min mogelijk vet aankomen en zo veel mogelijk in spiermassa. Een win-winsituatie als je wilt aankomen en dan ook nog zonder vet!

voedingssupplementen voor het bulken

Naast dat voeding een essentieel onderdeel is bij het bulken kun je ook voedingssupplementen gebruiken als toevoeging op je bulkdieet. Deze supplementen kunnen nog net een dat laatste setje geven om je caloriegrens te overschrijden voor kracht. Voorbeelden van supplementen zijn de welbekende weightgainer en creatine. Deze supplementen zijn er in allerlei soorten en maten verkrijgbaar op de markt. Als je van plan bent om iets gaat kopen verdiep je vooraf eerst goed in de informatie en gebruik ervan. Wanneer je zonder verdieping gebruik gaat maken van supplementen dan heb je het risico dat je bepaalde supplementen op een verkeerde manier gaat gebruiken. Daarnaast ga je vaak gebruik maken van supplementen die niks bijdragen aan je sportdoelstelling.

Nu jij!

Nu je de basis van het bulken geleerd hebt kun je zelf aan de slag. Bekijk onze voeding en trainingsschema’s eens die goed aansluiten op jouw sportdoelstelling. Succes met bulken en kracht opbouwen en ga voor de winst!