Je hebt een lange periode gebulkt en je bent flink aangekomen in gewicht. Het is nu tijd voor de volgende stap: vet verliezen en afvallen. Het is tijd om te cutten. In deze blog leer je alles wat je moet weten over het begrip cutten en hoe je het beste vet kunt verliezen!

Betekenis van cutten

Cutten is het tegenovergestelde van bulken. In plaats dat je wil aankomen ga je je bij het cutten richten op het afvallen en vet verliezen, zodat je spieren zichtbaarder gaan worden. Je gaat hierbij onder je caloriegrens zitten. Door dit calorietekort ga je vet verliezen en val je af. Het is hierbij belangrijk dat je de termen bulken en cutten niet door elkaar gaat halen en zeker niet tegelijk gaat toepassen in je trainingsschema. Wissel deze periodes af met elkaar. Eerst aankomen dan afvallen. De periode van cutten hangt af van de snelheid waarmee je vet verliest. Doe alles daarom op je eigen tempo en luister naar je lichaam, zo zet je vet om in spieren.

Hoe beginnen met cutten?

Er zijn verschillende methoden om te cutten. Welke methode je gebruikt hangt af van je eigen lichaam en je manier van trainen. Ieder lichaam is anders en daar moet rekening mee gehouden worden. Voor de hand liggend is om eerst wat informatie te verzamelen voordat je begint. Daarna is het van belang om te bepalen wat je dagelijkse energiebehoefte is. Dit kun je berekenen aan de hand van je BMR. Hier is een handige tool voor waarmee je dit kunt berekenen. Zo kun je uiteindelijk vet verliezen.

Dieet en supplementen

Je hebt aan de hand van de handige tool je BMR berekend. Nu is het van belang om je voedingsschema hierop aan te passen. De basis van cutten is voeding en een essentieel onderdeel als je wilt afvallen. Kies voor gezonde voeding met weinig calorieën en houd je maaltijden en voedingswaarde dagelijks bij met bijvoorbeeld de app: MyFitnessPall. Als je meer informatie wil lezen over voeding en diëten dan verwijs ik je graag naar onze voedingspagina. Op deze pagina vindt je alles over voeding die je kunnen helpen bij afvallen. Naast voeding kunnen supplementen een goede aanvulling zijn op je afvaldieet. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld vitaminen, aminozuren en fatburners.

Tijd om te cutten!

Nu je het het begrip weet en hoe je het kunt toepassen in de praktijk is het tijd om in actie te komen. Tijd om vet om te zetten in spieren. Veel succes in het hele proces voor spiermassa!

Wat is cutten?
Cutten en afvallen